Festival Prvi prozak na vrh jezika nastao je kao izraz potrebe da se formira platforma za predstavljanje, bolje medijsko uočavanje, dalje poticanje na stvaralaštvo i umrežavanje mlađih, kao iznimnih već procijenjenih, autora.

Naime u aktualnom neoliberalnom kontekstu u kojemu je medijski prostor za kulturu i umjetnost minimaliziran, i koji se uglavnom bavi ili etabliranim autorima ili celebrity wanna be piscima, novi autori ne dobivaju zaslužen prostor, a tvrdi smo u uvjerenju da je književnost bez novih vitalnih snaga mrtva književnost, samo da se to još ne vidi.

Festival će se utoliko koncentrirati na osnaživanje i jačanje svih pogona koji „proizvode“ autore. Osim nagrada u tom kontekstu vidimo radionice/škole/tečajeve kreativnog pisanja, stvaranje novih medija i strategija za proizvodnju, promociju i diseminaciju književnosti, stvaranje mobilnih koncepata za predstavljanje autora, istraživanje fenomena čitanja i pisanja, ustanovljavanje novih, još izdašnijih i poticajnijih nagrada i drugih projekata…

Kao projekt koji planira biti uspješan Festival se oslanja o formulu koja je, vjerujemo, jamstvo uspjeha: oslanja se na dijelom već postojeće nagrade i pogone za proizvodnju i afirmaciju mladih autora, okuplja ih i sinergira kako u kreativnom tako i u prezentacijskom i promotivnom smislu.

Razlozi za optimizam su i ti što mladi autori svojom energijom i generacijskom podrškom koju nose sa sobom jamče živost, publiku, nove ideje i otvorenost, ukratko – budućnost kakvu priželjkujemo.

Kontakt: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Više o nagradama:
 Festival se odvija zahvaljujući potpori
Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i
Ministarstva kulture Republike Hrvatske

 

Back to top