2018/04

(1992., Beograd) osnovnu školu pohađao je u Puli, gdje je završio i jezični smjer Gimnazije Pula. Nakon toga seli u Rijeku, gdje završava Medicinski fakultet, te sudjeluje u neuroznanstvenim istraživanjima na Zavodu za fiziologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci.
Kantautor, pisac te liječnik. Dobar dio fakulteta provodi kao član benda Elm Street Escape gdje je tekstopisac, gitarist i producent elektronskog dijela njihove glazbe. U to vrijeme objavljuje i svoj prvi roman „Šest žica i Stetoskop“(Naklada Bošković 2017.) i postepeno započinje samostalno raditi svoju autorsku glazbu pod imenom Elisha (Inner World demo 2016., Outer Noise 2017., Chapters album 2018.) 
Trenutno radi kao liječnik opće medicine u Istarskim domovima zdravlja u Puli te stvara novu glazbu i piše kratke priče.
 
Karma

„To ti se život ruga!“ krikne čađavi beskućnik djevojci kojoj je upravo kanalizacijski šaht odvalio petu štikle. Barem je ona doživjela da se njoj dere. 

„Jebem ti mater, govno jedno prljavo!“ pljune u smjeru nedužnog čovjeka koji je umjesto nje halucinirao sliku svog ujaka Srećka, čija je lijeva noga bila kraća od desne, te je svakom novom paru hlača morao zavrtati nogavicu kako bi sakrio asimetriju svoga tijela. 

Bio je takav dan. Crknuo joj je auto, mačak joj se popišao po torbi, te je na izlasku iz zgrade golub ukenjao, zbog čega se morala vraćati i presvlačiti. Sve ovo vodilo je do toga da je debelo kasnila na svoj prvi radni dan u pravnoj firmi u kojoj je samo mogla sanjati da će raditi.
 
Zvala se Karma. Cijeli život bio joj je definiran tim imenom. Svaki čin odmjeravala je prema nevidljivoj sili i ruci sudbine, nepalpabilnoj ravnoteži kaosa i reda, nagrade i kazne. Ime alat, kao dječak Sue iz Casheve pjesme. Majka joj je nadjenula ime kako bi bila sigurna da će uvijek biti odgovorna. U osnovnoj školi Karma je stoga pazila da joj prijatelji ne kradu žvakaće iz dućana, prijavljujući ih blagajnici. Jedan od tih prijatelja završio je u domu za problematičnu djecu, a kasnije i u crnoj kronici kao žrtva zlostavljanja od strane vršnjaka.

Različite igre na školskom igralištu rezultirale su time da bi svatko tko je varao bio „cinkan“ učiteljici, a penjanje po susjedovoj šljivi priskrbilo je Karminim vršnjacima šljive preko oka. Zbog Karme je troje srednjoškolaca izbačeno zbog pušenja u muškom wc-u, zamazanih školjki. Jedan od njih dvije godine kasnije primat će potpornu terapiju metadonom. Agent kozmičke pravde na fakultetu se potrudio da nitko ne prepisuje na ispitima iz trgovačkog prava, a najviše od svega je brinula za sigurnost spolnih odnosa stanovnika studentskog doma u kojem je obitavala, provaljujući im u sobe za vrijeme spolnog odnosa sa paketom kondoma i megafonom kojim je upozoravala na opasnosti neplanirane trudnoće i spolnih bolesti. U tri ujutro. Karma je raskinula četrdeset i tri veze, špijunirajući partnere u preljubničkim aktivnostima. Time je indirektno i uzrokovala jedno samoubojstvo. 

Djelatnost balansiranja kozmičke klackalice ostavio je posljedice na njenom životu. Karma je i dalje bila nevina, iako je bila predivna djevojka. Nije imala nijednu prijateljicu , budući da je svaki trač koji je čula odmah prenijela onima o kojima se tračalo, a naposlijetku su je se i odrekli roditelji, budući da ih je prijavila poreznoj za neplaćanje poreza. Njen otac potrudio se slati joj iz zatvora isto pismo svaki dan. „Kujo“. Karma se tješila time da čini dobro i da drži svoju okolinu u savršenom balansu, kako i treba biti, te da će joj se učinjena dobrota vratiti desetostruko. Svojim akademskim uspjehom i preporukama onih strožih, analnijih profesora, koji su cijenili njeno štrebersko ponašanje, uspjela je dobiti intervju za posao u najvećoj državnoj pravnoj firmi, s najmoćnijom klijentelom, od političara do glumaca, do bogatih naftnih mogula. Bilo joj je tek dvadeset i šest godina, i imala je sve vrijeme svijeta za izbalansirati kuglu zemaljsku na svom dlanu.

Odlučila je proslaviti vikend prije razgovora. Napila se sama, za šankom jedinog kafića koji još nije uspjela zatvoriti, te se konačno dogodilo. Ugledavši zgodnog, tamnoputog Brazilca raskopčane košulje, obuzme je neka nepoznata toplina, ubrza joj se srce te krene samo razmišljati o tome kako ga želi. Ugrize se za usnu taman kad je pogleda te ga bez razmišljanja odvede u WC da je divljački izjebe svojim velikim crnim kurcem. Saznat će poslije da je maloljetnik. Panično će otrčati iz kluba, blago krvavih bedara i ispovraćati se po prvom navijačkom grafitu zgrade koji nađe. Znala je. Morat će odgovarati kozmičkoj pravdi. A kazna za izdaju svoje dužnosti? Nemjerljiva.

Nedjeljno jutro i krvnička glavobolja koja je bila očito prva sankcijska mjera. Dok je prala zube, razmišljala je o tome da ode na policiju sljedeći dan i prijavi svoje zlodjelo. Odustala je brzo od toga, shvativši da samo svemir može odrediti pravu kaznu, te da je mora strpljivo dočekati i prihvatiti. Lupi si šamar pred ogledalom. Ona je agent pravde. Zato nosi njeno ime. Ako se sama kazni, moći će vratiti stvari u ravnotežu.

Krene jednostavno. Šutne malim prstom u prvi rub namještaja koji ugleda. Bol koju osjeti u vrhu svog anusa bila je dobar početak. Ali, ona je spavala sa petnaestogodišnjakom. Kazna mora biti veća. I prikladna. Oko za oko. Češkala se tako zamišljeno po glavi te se sjeti kako joj je prije par mjeseci na vrata banuo seksualni prijestupnik obavijestiti je da se uselio. Pucne prstima. Pretraži bazu seksualnih prijestupnika na internetu te brzo pronađe njegovo ime preko svoje adrese. Neka korist od pedofila, pomisli si. Ovim potezom mogla bi istovremeno iskupiti i njega. Vrati se pred ogledalo te si zaveže kikice. Imala je sreće da je bila niska, imala dječje lice i skromno poprsje. Moći će proći kao djevojčica.

Ni ne presvukavši se iz pidžame, izađe iz svog stana te se krene uspinjati po stubištu zgrade. Pokuca odlučno pedofilu na vrata. Bez odgovora. Pozvoni na zvono. Vrata joj otvori bucmasti tridesetogodišnjak s majicom natpisa My little pony.

„Da? Što trebate?“ upita je zbunjeno, trljajući se istovremeno uspavane oči. Nedjelja, sedam ujutro. 

„Trazim mamu i strah me...“, reče nevinim glasićem, ljuljajući se simpatično u mjestu. 

„Ovaj, mislim da ste pogriješili stan. Ovdje sam samo ja. Probajte negdje drugdje“, prijestupnik krene zatvarati vrata. Karma to nije mogla dopustiti. Provali unutra te žilavom snagom sa svojih yoga satova bez većih problema svlada predatora.

„Jebat ćeš me ili te prijavljujem policiji da opet diraš dječačiće“, zgrabi ga za vrat te ga iskoristi njegovo mlohavo spolovilo, koliko je mogla. Bit će dovoljno. Balans je vraćen. My little pony fan previše će se bojati priznati ikome da ga je silovala susjeda dva dana nakon useljenja. Majka mu je bila u pravu. Koliko god jeftiniji, pedofilov stan nosi lošu sreću.

Ostatak nedjelje Karma je provela u miru, pripremajući se psihički za intervju, ponavljajući pred ogledalom sve potencijalne odgovore koje će trebati dati. Isproba nekoliko različitih suknji i sakoa koje je imala te se konačno odluči za plavkastu kombinaciju koja će sutra biti zamazana bijelim izmetom. Napravi si kupku, zapali mirisnu svijeću te se pokuša još malo opustiti prije spavanja. Žarulja u kupatilu pukne. Izlazeći po mraku iz kade, Karma se posklizne i udari glavom o rub lavandina. Izgubi svijest.

Ponedjeljak jutro. Karma se budi. Već kasni. Ispere ranu sa čela, zalijepi flaster, obuče plavi sako i plavu suknju, auto joj umre, posere je golub, slomi petu štikle, uvrijedi je beskućnik, zalije je autobus lokvom, spotakne se i padne licem u prljavo blato, podere rub suknje na neku granu. 

Ravnoteža u njenoj glavi je nestala. Bila je bijesna. Nije mogla razumjeti zašto joj svemir sada naplaćuje kad je popravila učinjenu štetu. Cijelim putem do intervjua, progresivno se ranjavala, uganula nogu, počupala kosu. Flaster koji je uredno zalijepila na čelo odavno je nestao, a rana je nakupljala sve najgladnije mikrobe na švedski stol ljudskog mesa.

Stigne na sve četiri do zgrade firme. Udari je rampa po glavi. Prođe kroz staklena vrata. Čistačica je bila jako ponosna na to kako ih je lijepo očistila, toliko da je izgledalo kao da ih nema. Karma se osovi prvo na krvave laktove, a onda i na dlanove te krene tresti komadiće stakla sa svoje poderane košulje kroz koju se mogao vidjeti njen prljavi bijeli grudnjak. Došepa do recepcionara koji je prestravljeno šaptao na telefon. Da je u blizini bio neki paparazzo, ili bilo tko s mobitelom, mogao bi snimiti kako se četiri zaštitara muče s izbacivanjem histerične djevojke raščupane kose, smeđe-crvenog zamrljanog lica, košulje razderanih rukava, bez suknje, prljavog, nekad bijelog rublja, izranjavanih koljena i potkoljenica dok joj oči idu u svim smjerovima kojim inače idu kada osoba doživi akutni, nasilni, psihotični slom. Karma utekne hihoćući se manijakalno smijehom zlikovca iz crtića.

„To ti se život ruga!“ krikne ćađavi beskućnik godinu dana kasnije, u četiri ujutro, svom haluciniranom ujaku Srećku dok je ovaj u gaćama skraćivao lijevu nogavicu svojih bež hlača. U slijepoj uličici u blizini, moglo se čuti muško uzdisanje kupljeno za dvadeset kuna. Djevojka raščupane kose klečala je na podu pred masnim, debelim taksistom, punih usta razmišljajući o tome kada će joj kozmička pravda napokon pokazati malo milosti za grijehe. U međuvremenu, Karma je kurva.
 

 Festival se odvija zahvaljujući potpori
Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i
Ministarstva kulture Republike Hrvatske

 

Back to top